2011-07-16

Stresstest av 90 av Europas banker


Det var bankernas utlåning som byggde upp de konsumtions- och fastighetsbubblor som gjorde att finansmarknaden kraschade. Infarkten i banksektorn tvingade flera stater att i räddningsaktioner skuldsätta sig så mycket att de själva till slut måste ta nödlån. Huvudorsaken till att förbundskansler Merkel och president Sarkozy inte driver fram en snabb och rejäl grekisk skuldrekonstruktion är att tyska och franska banker inte skulle klara att hantera de förluster som det skulle föra med sig.

Trots detta har man valt en annan strategi - sopa problemen under mattan genom att underminera stresstestet av 90 av Europas banker. Europeiska Bankmyndigheten har haft svårt att hålla testet på en acceptabel nivå. Nationella politiska påtryckningar har gjort det omöjligt att som ett testscenario inkludera en skuldnedskrivning i något av krisländerna. T ex Grekland. Trots att scenariot är realistiskt.

Engelska banker - Royal Bank of Scotland, Lloyds Banking Group, Barclays, HSBC - tappade 25% av sitt kapital under de snälla scenarios som nu kördes. Bara grekiska hade värre siffrar,dvs 40%. Om inte Europas skattebetalare redan skjutit till astronomiska belopp för att rädda det som räddas kan, skulle 20 av de 90 banker som nu testats inte klara sig. Kom då ihåg att testet som det nu utformats är en skadeskjuten kråka. Tyskland har t ex försökt skjuta Europeiska Bankmyndigheten i sank.

Inga kommentarer: