2011-07-29

Lena Melin om Sverige-Demokraterna

Sverige­demokraterna har sina rötter i den nynazistiska vit maktrörelsen. Men i dag är det ett starkt konservativt, höger­populistiskt och främlingsfientligt parti. Även om Anders Behring Breivik hyllar Sverigedemokraterna som ett ljus i det svenska mörkret i sitt förvirrade så kallade framtids­manifest, så har SD en annan agenda än han.

Men eftersom ingen­ting är svart eller vitt så måste det också erkännas att de åsikter som sverigedemokrater för fram bekräftar den världsuppfattning som dårar­ som Breivik har.

I exempelvis en uppmärksammad debatt­artikel i Aftonbladet i oktober 2009, drygt ett år innan han valdes in i riksdagen, slog Jimmie Åkesson fast att den muslimska invandringen är Sveriges ”största utländska hot sedan andra världs­kriget ”.

Innan det var känt att Breivik gripits för dåden var andra ledande­ SD:are säkra på var gärningsmannen skulle sökas. Kent Ekeroth, riksdagsledamot, frågade på Twitter: ..." Någon som vågar sig på en gissning vem som ligger bakom bomberna i Norge?" Han svarade själv: ... "Nej, jag kommer inte kalla er islamofober" ....

Åkessons pressekreterare Linus Bylund skrev på samma forum: ..."Nästa jävel som ojar sig över hur synd det är om alla snälla muslimer när det ligger blödande norrmän på gatan kommer att avföljas". Varbergspolitikern Erik Hellsborn bloggade om att ”massinvandringen och det mångkulturella samhället ligger­ bakom terrordåden vi i Oslo”.

Det är ett tankegods som inte ligger ljusår från Breiviks. Det skulle kunna stärka honom, och hans eventuella gelikar, i tron att de inte är ensamma om att ha hittat den rätta vägen.

Inga kommentarer: