2010-03-23

Taiping - kulturrevolutionens föregångare


Det kallas för historiens största och blodigaste inbördeskrig. Taiping-upproret som rasade mellan 1845 - 64. Antalet dödsoffer varierar, men Jonathan Spence, som skrivit upprorets historia i boken "Gods Chinese Son", uppskattar antalet döda till minst tjugo miljoner.

Rörelsen leddes av Hong Xiuquan, som trodde sig själv om att ha besökt Gud Fader i hans kristna Himmel, och där fått order om att utrota alla djävlar som ledde jordens folk vilse. Till att börja med var Hongs budskap enkelt: bekämpa opiemissbruk, alkohol och sexuellt förtryck. Men rörelsen förkastade snart även Konfucius och raserade kulturminnesärken. Ofattbart grymma och blodiga strider följde. Det gör det svårt låta bli att tänka på Mao och hans kulturrevolution. Idag uppskattas den svält som följde i den och Det Stora Språngets spår, tillsammans ha lett till att trettio miljoner kineser fick sätta livet till.

Taiping-rörelsen föddes i Guangxi-provinsen, som idag har en öppen gräns mot Vietnam. Guilin, som ligger i Guangxi, är känt för sin enastående vackra natur. Många tror också att där bor det speciellt vackra kvinnor: "För där det finns berg och vatten finns det också vackra kvinnor", säger den kinesiska som själv kommer från Inre Mongoliets öknar.

Inga kommentarer: