2010-03-19

Skäggmesen hemma igen ...


Skillnaden är stor mellan det Kina jag för första gången besökte år 1987 och det land jag nu för femte gången reser i. Under de senaste trettio åren har Kina genomgått en statstyrd, exportorienterad ekonomisk utveckling som saknar historisk motsvarighet. Hundratals miljoner bönder, som flyttat från land till stad, har utgjort den billiga arbetskraft som burit upp förvandlingen. Under trettio år har Kinas tillväxttakt legat kring 10% / år. Resultatet är ett land på väg att moderniseras.

Kina styrs av ingenjörer. Denna nomenklatura har dessutom personliga erfarenheter av både Kinas fattigdom och sociala oroligheter. De studerade vid Kinas universitet då 1960- och 70-talets kulturrevolution skickade ut dom på landsbygden.

Under de kommande tjugo åren ska ytterligare 350 miljoner kinesiska män, kvinnor och barn flytta från land till stad. Under samma period kommer 200 miljoner nya kineser att födas. Alla ska ha bostad, mat, utbildning och arbete. Om inte kineserna klarar att lösa denna ekvation? Ja, gissa själv.

Vidden av Kinas ekonomiska, sociala, klimat- och miljöproblem övergår mitt förstånd.
Men kineserna själva då? Ja, de jag mötte drömde om en ljus framtid, som inte bara skulle medföra en fortsatt ekonomisk tillväxt utan även framväxten av ett grönt Kina. De drömde om att Kina om trettio år genomgått ytterligare en revolution, en miljömässig. Finns något som talar för det? Enligt de "experter" jag mötte kanske landets diktatur. Bestämmer sig nomenklaturan för en miljömässig revolution så finns möjlighet att den sker.

Demokrati däremot, är inget för Kina. Kanske om hundra år, sade premiärministern i ett linjetal. Även det gillar "experterna". För skulle Kina hålla sig med demokrati och fria val skulle först 40 - 50 miljoner kineser lämna landet, sen skulle vi snabbt få se en rad Milocevic-politiker sitta vid köttgrytorna. Det gör dom redan idag, men det finns grader i helvetet.

Det som tog mig mest? Frånvaron av massfattigdom. Kina har 1.4 miljarder innevånare. Det finns hundratals miljoner fattiga på landsbygden. Mötte några av dom. I de flesta Tredje Världen-länder omges storstäderna av enorma slumområden. Kina saknar dom - än så länge.

Inga kommentarer: