2010-03-26

Sture Linner död


Han blev 92. Så här skrev han om den homeriska hymnen till Demeter, som omfattar 495 rader och återfanns 1777 i ett stall i Moskva.

..."Hymnen berättar hur Hades, dödsrikets gud, grips av längtan att älska en levande kvinna. I hemligt samförstånd med brodern Zeus rövar han bort Persefone, sädes- och fruktbarhetsgudinnan, när hon en dag plockar blommor på en äng. I sin sorg över dotterns försvinnande drog sig modern Demeter bort från Olympen och började i en gammal kvinnas skepnad söka efter dottern nere på jorden.

En dag kom hon till Eleusis, strax väster om Athen, där hon mottogs av stadens drottning, som lät henne bo i det kungliga palatset och anförtrodde henne vården av en nyfödd prins. Demeter avslöjade sin verkliga identitet och befallde eleusinierna att bygga ett tempel till sin ära. Hon lovade inviga dem i hemliga riter, och så uppstod de eleusinska mysterierna, som spelade en viktig roll i grekiskt sexual- och fromhetsliv.

Demeter isolerade sig i sin sorg och övergav sin huvudfunktion: att få åkrarnas gröda att växa. Hungersnöd var nära att utplåna människorna, och gudarna fick inte längre de offer som traditionellt tillkom dem. Zeus tvingades ge efter: Persefone fick i fortsättningen vistas två tredjedelar av året hos modern och de andra olympierna. Demeter accepterade att åter beskydda växtligheten, och så var den kosmiska ordningen återställd" ...

Inga kommentarer: