2015-10-26

Om flyktingkrisen

Över 300 000 personer väntas komma till Sverige i år och nästa år. Många är traumatiserade, många kan knappt läsa / skriva, många är sjuka. 
29 000 - 40 000 anses vara ensamkommande flyktingbarn. 
C:a 42 % av de hittills i Sverige anlända flyktingarna uppger att de har högre utbildning. Från näringslivets sida hälsas de välkomna med tanke på den snabbt åldrande svenska befolkningen. Men de - och de 58 % som saknar högre utbildning - måste snabbt få jobb och bli skattebetalare. Staten har redan lånat upp tio miljarder kronor för tillfälligt stöd till kommuner som fått kraftigt ökande kostnader av flyktingkrisen. Det kommer absolut inte att stanna vid det.
Totalt talas om 70 miljarder bara under 2015 / 2016. Statsbudgeten ligger på c:a 1 000 miljarder. Så det lär bli nödvändigt att skära ner, frågan är bara var och vilka som kommer att drabbas?  
Av både mänskliga och ekonomiska skäl måste alla dessa nyanlända få jobb så snart det går. Annars kommer både de och statsfinanserna att må dåligt. Det finns också en risk för att arbetslösheten lägger grund för slum. För att inte tala om vilka sociala spänningar som byggs in i det svenska samhället. Vi ser redan bumerangeffekter av olika slag.   
Till bilden hör också att Sverige är dåligt på att få ut nya svenskar på arbetsmarknaden. I genomsnitt tar det bortåt 7 / 8 år.  
"Det är inte hållbart med den stora flyktingsström som har kommit hit. Vi måste på något sätt hitta metoder så att det blir mindre människor som söker sig hit", sa Göran Greider i Studio Ett i P1. 
"Av rädsla för att knysta något som ens likar det SD säger så har man förtigit vissa problem", slog Greider fast. 
Även Stefan Löfven inser att "en sån stor mängd människor som söker asyl i Sverige, det är inte hållbart". 

Inga kommentarer: