2015-10-08

Kiev och de små stegens tyranni

Reuben Jonson jobbar åt Janes Defence Weekly och studerar rysk militärstrategi och vapenutveckling sedan 30 år. Inte minst den förändring som nu sker inom rysk militär.
Han uppger att i östra Ukraina finns 14 400 ryska soldater och 29 000 separatister.
Den ryska strategin har från första början varit att bygga upp en armé och planerna utvecklades 1999. På Krim finns 29 400 ryska soldater och längs ukrainska gränsen ytterligare 55 800 i beredskap.
De ryska enheterna använder elektronisk krigföring för att störa ut de militära kommunikationssystemen inom Ukraina och de drönare som används av OSCE i övervakningssyfte. Elektroniken ombord smälts ner, drönarna flyger sedan okontrollerbart i cirklar tills de störtar.
Den stora ryska manövern Zapad / 2013 riktade sig mot Baltikum. 76 300 man deltog med senaste utrustning. 60% hade krigserfarenheter från Tjetjenien.
De ryska missiler som nu avfyras från Kaspiska Havet mot Syrien färdas 150 mil innan de når sina mål. Det är första gången vapenteknologin sätts in. Anledningen är att precisionen är bättre än den med flygbombningar. Putin har prisat de ryska forskare och företag som utvecklat teknologin. England meddelar att de skickar trupp till Baltikum där det redan finns tysk och amerikansk närvaro.

Inga kommentarer: