2012-07-21

Picasso, Lascaux, konstens historia och Wilhelm Moberg



Lascaux kallas grottkonstens Sixtinska Kapell. När Pablo Picasso, som på 1940-talet besökte grottan, ombads kommentara vad han sett ryckte han på axlarna och svarade uppgivet: ... "De kunde allt ... På 18 500 år har vi konstnärer inte lärt oss någonting nytt " ....

Grottan ligger på toppen av en kulle. Då målningarna gjordes omgavs den av vidsträckta slätter där hjordar av hästar, bison och ren jagades av varg, leopard och lejon. I grottan finns 1 963 målningar. Av dessa är 613 så pass förstörda att ingen kan se vad de föreställer. Men 915 föreställer i alla fall djur, men bara på 605 av dessa målningar går det att identifiera arten.

Här finns 364 hästmålningar (av ston), mer än 60% av alla identfierade målningar. Sen följer 90 målningar av hingstar. Bisonmålningarna utgör bara 4%. Sen tillkommer enstaka porträtt av fågel, björn och noshörning. Märkligt nog inte en enda målning av mammut eller ren? Ren utgjorde stapelföda för dåtidens människor.

Grottan är dessutom fylld av mängder med geometriska tecken. Ibland återfinns de bredvid djuren, ibland i dem, ibland har tecknen arrangerats som linjer, kvadrater, rektanglar. Målarna tillhörde dåtidens blomstrande civilisation och arbetade inom dess traditioner. Benen på ett sto avtecknades t ex alltid i profil, medan stoets hovar avtecknades sedda underifrån? Varför kommer vi aldrig att få veta.

Och öronen på djur återgavs oftast bara som svarta streck. Ingen vet om målningarna utfördes under en månad, ett år, ett århundrade eller ett årtusende. Ingen vettig forskare försöker sig på att tolka meningen med dessa målningar. De som gör det projecerar bara vår tids vetande på det förflutna.

Det är lika meningslöst som att tro att Wilhelm Mobergs Utvandrar-serie handlade om USAs 1800-tal. Nej, den säger mer om Mobergs syn på 1950-talets svenska kalla-krigskultur, Mobergs egen republikanism, hans kampanjer mot rättsrötan kring det svenska kungahuset etc. Ingen kan se sig själv i nacken.      

Inga kommentarer: