2011-06-14

Volto Santo - det heliga ansiktet


Krucifixet har tillbetts i tusen år. Legenderna om dess tillkomst är sagolika. Det ska ha snidats av en Jesu lärljunge, legat gömt i en grotta i sjuhundra år innan det på egen hand tog ett herrelöst skepp över Medelhavet till staden Luni där oxar sen drog det till Lucca. Tro´t den som vill.

Stilen är annorlunda. Jesus är mörk, svarthårig, klädd i fotsid romersk toga, ser inte lidande ut. Stilen avviker från dåtida härskares, dvs longobarder, araber och byzantiner. De slogs med varandra bl a om hamnstaden Luni. Dessutom bär krucifixet runt midjan ett bälte av ädelstenar, ovanligt jämfört med övriga europeiska krucifix.

Det som idag hänger i Lucca är en kopia från 11 - 1200-talet. Pilgrimer skar trästycken ur orginalet så det som slutligen blev kvar såg inte mycket ut för världen. Relikhandeln blomstrade, ungefär som börsen idag. En träflisa kunde göra en fömögen. Härskare samlade nämligen reliker, kunde ha tusentals.

Att krucifixet idag ser mörk ut sägs bero på att det i århundraden stått omgivet av rökelsekar och tända ljus. Det är alltså nedsotat. Kopior av detta krucifix spreds runt Europa och sägs ha utfört mirakel. Totalt finns ett 50-tal sådana krucifix bevarade. Ibland ansågs det heliga ansiktet inte tillhöra Jesus utan en kvinna, som vägrade gifta sig och då mirakulöst fick skägg för att avstyra bröllopet. Tro´t den som vill.

Varje år, 13 september, paraderas Volto Santo genom Luccas gator. Fullt utstyrd med bälte och änglar. Dante skrev om det. Stadens mynt bar ansiktet. Bedjande kvinnor hörde krucifixet tala. I trons värld är tydligen ingenting omöjligt.

Inga kommentarer: