2011-06-11

Marmorbrotten i Carrara


Det känns som att vandra bland isberg. Ljuset nästan bländar för det är vitt överallt. Marmorn går 900 meter ner i berget och ligger utspridd i hela bergskedjan. Dagligen fraktar mer än 1000 lastbilar marmor / marmorkross ut ur dalarna. Lastbilschaufförerna genomgår specialutbildning och utexamineras innan de får köra med 15 - 40 ton på flaket.

Saudiarabien och Kuwait är idag de största kunderna. Förr togs nästan all vit marmor härifrån, idag konkurrerar Kina, Indien och Brasilien. Inte bara om marmorn utan även om behandling, slipning. En uppköpare berättade att kineserna kan ligga så mycket som 50% lägre i pris.

Gruvorna ägs privat. Här gäller alltså inte den internationella lagstiftning som säger att alla fynd som görs 45 cm under markytan tillfaller staten. Bakgrunden är den italienska historien, de italienska statsstaterna. Florens och Medici. Skattebetalarna får alltså idag stå för underhåll av vägar, rengöring av staden Carrara från marmordamm etc. Bilen fick en tunt lager av marmordamm. En löjligt liten marmorskatt tas ut baserad på marmorvikten. Klicka här för att se en bra dokumentär om arbetet i marmorbrotten.

Inga kommentarer: