2011-06-13

Arbetslivs- och religionsstudier


Vad får en människa att vandra 70 mil för att komma till en viss kyrka? Eller en helig plats? Eller vandra från London till Rom eller från Rom till Jerusalem? Tro det eller ej, men forskarna tror man bättre kan förstå deras motivation om den jämförs med vad modern arbetsplatsforskning kommit fram till när det gäller folks arbetslust och trivsel på den egna arbetsplatsen. Allt som får folk att jobba längre och hårdare, öka produktiviteten, ökar också pilgrimens motivation att vandra vidare.

De flesta pilgrimer är mellan 25 - 45 och högutbildade, med svag övervikt för män.

På en arbetsplats är lönen viktigast. Så även för pilgrimen som måste ha budget för sitt vandrande: hotel, mat etc. En del tigger sig fram, andra har med tält eller ber att få sova gratis i kloster eller kyrkor, andra sätter av 300 kronor / dag för hotel och mat, andra 500 eller rent av 1 000. Näst viktigast på en arbetsplats är säkerhet, trygghet. Den känslan påverkar även starkt en pilgrim. Om han / hon vet att de riskerar att rånas, bli sjuka, möta folkilskna hundar, gå ensamma och riskera gå vilse i okänd terräng - ja då sjunker motivationen. Det tredje näst viktiga på en arbetsplats är bra arbetsförhållanden. För pilgrimen motsvaras det av skapliga övernattningar, skaplig mat och skapligt sällskap.

Ledarskapet är viktigt på en arbetsplats. För en pilgrim motsvaras det av bra kartor, folk som kan tipsa om vägval, vänligt bemötande längs leden. Den pilgrim som visiteras i affärerna, misstänkts för att ha stulit mat, störs. Sist men inte minst spelar personliga relationer en avgörande roll på en arbetsplats. Så även för en pilgrim som ofta motiveras till att ge sig ut på vandring av starkt känslomässiga skäl. Deppad, skild, dödsfall, arbetslös, olyckor, ensamhet, längtan efter inre frid etc. Hela det mänskliga panoramat. Skadar man fötter eller knän, får problem med konditionen, känner sig många utlämnade och i behov av hjälp.

Frågar man en pilgrim varför de gett sig ut på långvandring har de påfallande svårt att svara.

Inga kommentarer: