2011-06-07

Skriftens älsta historia


Efter 90 års arbete är det nu klart. Det lexikon i 21 volymer som sammanställts över det språk som för 4000 år sedan talades i Mesopotamien och Babylonien. Drivande har varit forskare från University of Chicago.

Det var detta språk som Sargon och Hammurabi talade, det språk på vilket Gilgamesh skevs, världslitteraturens älsta verk. Nebuchadnezzar II tröstade sin fru med det då hon längtade hem till Babyloniens hängande trädgårdar. Det var det första skrivna språk som användes i statsstaterna kring Eufrat och Tigris. Sammanlagt 28 000 ord gås igenom, åtföljda av essäer om ordens betydelser och vad de berättar om den kultur i vilka de ingick.

Allt har tagits fram: litteratur, lagar, religion, handel och vardagsliv. Ta t e ordet ardu, slav. 17 sidor berättar vad forskarna vet om slavarnas liv och leverne.

Och hela detta verk, 21 volymer, finns gratis på nätet. Den som vill kan klicka här för att få tidsperspektiv på sin egen tid på jorden.

Eller vill veta mer om t ex slaveriets historia. Klicka här. Trälar hade vi också när det begav sig på vikingatiden. Och statare fanns långt in på 1900-talet. Slaveriet har mångtusenåriga traditioner att falla tillbaka på. Och lever än idag.

Inga kommentarer: