2010-07-03

Barcelonas fotbollslag som valrörelse

Det är inte bara globalisering och reklamintäkter som fullständigt förvandlar fotbollen. I takt med att allt fler européer vänder politiken ryggen gör politiker vad de kan för att slå mynt av den. Berlusconi är kanske det mest kända exemplet med sitt parti "Heja Italien". Även Barcelonas tidigare president, Laporta, utnyttjar medvetet fotbollslagets framgångar för att skaffa sig röster. Igår, efter att ha avgått, låter han meddela att han bildat ett nytt politiskt parti, Democracia Catalana. Det ska befria Catalonien från Spanien. Laporta är utbildad advokat och var i slutet av 1990-talet ordförande i en supportergrupp, det finns flera, som kallade sig "De Blå elefanterna".

Laporta valdes till president i Barcelonas fotbollslag på sitt "löfte" att värva David Beckham till laget. Löftet hölls inte. Beckham valde Real Madrid. Under Laportas ledning har Barcelona haft en storhetstid med fyra ligaguld (2005, 2006, 2009, 2010), seger i spanska cupen 2009, seger i Champions League 2006 / 2009. Nu går han in i politiken med löftet att göra befria Katalonien. Det luktar illa. Undrar hur många av Barcelonas spelare som kommer att ställa upp för partiet? Jag har skrivit om det här tidigare, klicka här. Nu blommar idiotin samtidigt som Spanien brottas med ett gigantiskt budgetunderskott.

Bra grogrund för Laportas jakt på syndabockar och krav på "frihet". Laporta tillhör kategorin sluga kvarterspolitiker. Är en politisk romantiker av det värsta slaget. Lever på storslagna retoriska gester. Sånt folk vill höra. Vi har redan för många av den sorten. Barcelonas nya president? Sandro Rosell, Laportas gamla rådgivare innan de råkade i luven på varandra. Här finns mer. Fotboll är inte bara ett spel utan också ett bra sätt att lära sig att bättre förstå samhällsutvecklingen. Här finns ändå mer.

Inga kommentarer: