2010-07-13
Europas framtid
Ingenting i tillvaron är förutsägbart. Allra minst ekonomiska prognoser och analyser. Debatten kring underskotten i EUs statsfinanser är allvarlig, men några svar finns inte. De lär dröja framåt 2015 eller 2020. Under tiden är det bara att efter förmåga hänga med i debatten. Underlag finns här.
Och ett kinesiskt perspektiv på de västerländska underskotten finns här. Tanken är att de västerländska ratinginstituten styrs mer av ideologi än ekonomi. Annars skulle de inte skatta USA, England etc så högt som de gör.
Det är inte så tokigt som det låter. Kinas banker och ratinginstitut är på väg in på världsmarknaden. Kinas Jordbruksbank, världens största med 320 miljoner kunder, introducerades häromdagen på Shanghai-börsen. Asiens betydelse växer. De flesta bedömare är överens inte bara om Indiens och Kinas ekonomiska betydelse, utan även om den snabbt växande rivaliteten mellan länderna i kampen om världens råvarutillgångar. BBC Worldservice har några bra program där även militärstrategiska perspektiv lyfts fram.
Ett svenskt perspektiv, på den europeiska händelseutvecklingen, finns här. Lars Calmfors skisserar bakgrund och sammanhang. Slutligen ett ord på vägen till alla de som tror sig sitta med kristallkula och redan vet hur allt kommer att gå:
..."På hemvägen upptäckte jag, att hans analyser påminde om en modern speldosa, konstruerad i Dresden och bara försedd med fyra små stycken. Han drog upp sig själv, spelade upp en Marx-ouvertyr, sa klack och spelade upp Bebels-valsen och så vidare, tills det sa snurr och var stopp. Den där mekaniken, tänkte jag, ska jag väl snart peta sönder, och får jag bara bryta av några nubbar på valsen, så är det snart slut med musiken" ....
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar