2010-07-31

Debatten om tjurfäktning


Det katalanska parlamentet har förbjudit tjurfäktning. Inte särskilt förvånande. Sporten har inte varit så populär i Katalonien, det är fotboll som gäller. Tjurfäktning har ansetts vara något typiskt "spansk", dvs något som en katalan i princip bör ta ställning mot. Det finns en separatistisk rörelse i Katalonien och tjurfäktningen är idag ett politiskt gångbart mynt. Det var Franco som förvandlade sporten till en "spansk" nationalsymbol. Själv har jag sett tjurfäktning i Barcelona inför en entusiastisk publik.

I Europa bedrivs den också i Portugal och Frankrike. Men världens största arena finns i Mexico men sporten bedrivs även Colombia, Peru, Ecuador och Venezuela. Årligen dödas över 200 000 tjurar i Latin-Amerika mot enbart 40 000 i Europa.

Den spanska tjurfäktningens huvudstad är Sevilla, fr a under den heliga påskveckan. Där och då utspelas årligen en gudomlig, mänsklig komedi. Staden kokar av religiös utlevelse och karnevalsstämning, dvs ceremonier. Under veckan drar ett 50-tal processioner genom staden, ofta 7 per dag. Madonnan bärs runt, Jesus plockas ner från kors, folk får uppenbarelser, talar i tungor och blir healade. Kyrkorna fylls av bedjande och sjungande katoliker som firar återuppståndelsen. Med gott vin och god mat. Och .... tjurfäktning. Det är då säsongen börjar.

Sporten hålls för att vara konst. Åldersgränsen för en matador är 16. Föräldrar kan därför ta sina barn till Latin-Amerika där de kan börja redan vid 11. I Mexico har t ex 12-åring gjort stor succé som tjurfäktare. Han hyllas som ett geni. Ett 70-tal matadorer har hittills under 1900-talet dödats av tjurar. Det finns även kvinnliga tjurfäktare. En speciellt sorts operationsteknik har utvecklats för att försöka rädda de matadorer som spetsats av tjurens horn.

Tjurfäktning har en intressant historia som ger bakgrund och sammanhang. I Medelhavsregionen har tjuren intagit en en långt framskjuten kulturhistorisk plats. Den återfinns redan i de 30 000 år gamla istidsgrottorna i Spanien och Frankrike. I faraonernas land samlades nakna kvinnor kring tjurar för att blotta sina kön för tjuren i hopp om att bli gravida. I Knossos-palatset finns världsberömda fresker av män som slår volter över framrusande tjurar. Tjurfäktningens spanska historia? Den variant vi ser idag föddes på tidigt 1700-tal och har sedan dess periodvis varit förbjuden.

Inga kommentarer: