2010-07-26

Afghanistan: 90 000 hemliga dokument tillgängliga


De ligger nu på nätet. 92,201 interna amerikanska militära dokument. Fr o m januari 2004 t o m december 2009. De kopierades på en USA-bas i Irak och skickades sedan via nätet till ett café i Bryssel. Personen i fråga, som gripits, hade tillgång till Secret Internet Protocol Router Network, SIPRNET, som håller militär och diplomater uppdaterade. Han riskerar 52 års fängelse.

Från Wikileaks distribuerades materialet till några av västvärdens inflytelserika tidningar, bl a The Guardian i England. Här finns Guardians sammanställning och genomgång av materialet. I princip bekräftas mycket som redan vets. Att talibanerna stöds av pakistansk och iransk underrättelseverksamhet, att hundratals civila afghaner dödats och skadats utan att närmare granskning, att elitförband söker upp och dödar talibaner. Här New York Times, Der Spiegels redovisning av materialet,

Daniel Ellsberg, mannen bakom Vietnamkrigets stora avslöjande, den s k Pentagonrapporten, hyllar mannen bakom dagens material som en hjälte. Militära, politiska och diplomatiska kretsar delar inte uppfattningen utan talar om ett hot mot den nationella säkerheten. En massiv jakt på uppgiftslämnare har inletts. I USA, som redan debatterar Washington Posts sensationella avslöjande - Top Secret America - att 850 000 amerikaner, privata företag etc har tillgång till klassificerat material i sin jakt på terrorister, kommer dagens avslöjande att än mer intensifiera debatten. Economist kommenterar.

Hur allt detta ska värderas? Jo, materialet ger en ärlig och klarsynt bild av hur det går till i krig. Häromdagen talade jag med en engelsman som 1958, som 18-åring, slagits mot gerillan i Malaysia. Det blev en vändpunkt i hans liv. Han är fortfarande osäker på om det blev till det bättre eller sämre? Inte utan att man kommer att tänka på Ulf Danielssons tes att det är tillfälligheter och katastrofer som styr våra liv.

Inga kommentarer: