2010-07-01

Säkerhetshot mot Afghanstyrkan

Under 2007 / 2008 kunde säkerhetstjänsten fastställa att det bedrevs underrättelseinhämtning inom / i anslutning till svenska campen Northern Lights i Afghanistan. Den har kopplingar till lokala och regionala makthavare och till statsaktörer som bedriver traditionell underrättelseverksamhet via ambassader, konsulat, företag och NGOs. Afghanska säkerhetsstrukturer har infiltrerats av det väpnade motståndet, kriminella aktörer och statsaktörer.

Användandet av svenskarnas mobiltelefoni har ökat. Då samtalen går via lokal telefonoperatör finns inga möjligheter att kontrollera vem eller vilka som kan ha tillgång till information. Avlyssningsmöjligheterna är många så länge inte kommunikationen krypteras. Även möjligheten att positionera mobiltelefoner gör det möjligt för en angripare att veta var de svenska förbanden befinner sig.

Under slutet av året har anställda i utlandsstyrkan, och till dem närstående, utsatts för hot. Det är klarlagt att det finns en koppling mellan hoten och det svenska truppbidraget i Afghanistan

Inga kommentarer: