2009-10-15

Darwin om opium


Läser om opium och dess historia. Användes förståss årtusenden före vår tideräkning. Bl a av Faraos egyptier, för att lugna ungar, bota sjukdomar och må bra. Precis som man gjorde i England och USA under större delen av 1800-talet. I England, under industrialismen, var laudanum så billigt att även den fattigaste industriarbetare hade råd att köpa sig en stunds lycka oc verklighetsflykt.

Antikens greker och romare körde också hårt med opium, då inte minst i samband med partyn och religiösa festivaler. Korstågsriddarna tog inte bara med sig militär kunskap från Jerusalem utan även opium. Det användes flitigt i Asien. För att bota det mesta oc av religiösa för att öppna paradisets portar. Sen har vi romantiken i Europa, som uppstod som reaktion mot den förnuftstro som rådde under upplysningen. där flummiga poeter med Coleridge i spetsen tog opium av en massa olika skäl.

Eftersom Charles Darwin höll "berusning för det högsta av nöjen" kollade jag hans brev. Han skriver att brorsan Erasmus använder opium, och likaså han själv efter en jäklig dag i juni 1846:

..."Yesterday was gloomy & stormy; I was sick in middle of day, but two pills of opium righted me surprisingly afterwards: however I was extremely glad that Sulivan did not make his appearance" ...

Inget nytt under solen. På 1960- och 70-talen, under Vietnamkriget, blommade missbruket bland soldater som det gör idag. Bland ryssar under Afghanistankriget och bland amerikaner idag. Och naturligtvis bland samhällets olycksbarn. Här i området jag bor finns både kokain- och heroin. Tyvärr tas inte drogmissbruket bland thailändska prostituerade upp i den annars utmärkta brittiska dokumentären om sex turism. Girlfriend for Sale.

Inga kommentarer: