2016-05-21

Hemsöborna

Vet inte hur många gånger jag har läst Strindbergs bok? Exemplaret är fyllt av understrykningar och kommentarer. Varje läsning bjuder på något nytt.
Den här gången vad holländskt genremåleri från 1600-talet betydde som inspirationskälla för honom! Som ung gick Strindberg på Nationalmuseum och tittade extra på den holländska avdelningen. Han gillade realismen, hantverket men förvånades över att tavlorna hyllades av borgerliga kritiker! För de skildrade ju scener som borgerligheten ansåg "smutsiga"? Det är fr a bröllopskapitlet i Hemsöborna som inspirerades av det holländska genremåleriet. Folklivsscener. Men inte de idylliska!
En annan infallsvinkel på Hemsöborna är samtidens skärgårdsskildringar. T ex Gustav af Geijerstams novell "Ute i skären". Den kom tre år före Strindbergs Hemsöborna. Strindberg var övertygad om att Geijerstam hade knyckt skärgårdsupplägget efter gemensamma samtal och fyllkalas. Så nu skulle Strindberg slå Geijerstam ur brädet genom grov humor och frän realism. Geijerstams skärgårdsfolk var tunga och allvarliga.
Carlsson i Hemsöborna är en helt unik figur i Strindbergs produktion. Livlig, slug, driftig. Mannen som varit smed, jobbat i jordbruk, prövat stalltjänst, stått i handel, varit trädgårdsdräng, järnvägsarbetare, tegelslagare, kolportör och som dessutom enligt illvilliga rykten på Hemsö, körts bort från tre arbetsplatser och dessutom varit stämd till tings för slagsmål. Alltså - en äventyrare! En uppkomling som hänsynslöst slog sig fram till att ta över gården på Hemsö. Strindberg arbetade med tre olika inledningar till boken. Men det gemensamma var att ge Carlsson lite stuk av övermänniska.
Strindbergs brev från hösten 1887 - då Hemsöborna skrevs - är omtumlande läsning. Det är en gåta att karln överhuvudtaget kunde skriva? Han satt nere i Lindau i Schweitz efter att ha gått i landsflykt efter tryckfrihetsåtalet om Giftas. Låg i uppslitande skilsmässa, ekonomin var totalt under isen, han gick på horhus, mätte sin penis, skröt över hur brutalt han behandlade sin "otrogna" hustru, bråkade oupphörligt med Bonniers förlag som både censurerade hans böcker och vägrade ge ut några nya som handlade om honom själv, ämnen som kvinnor eller religion eller vänner eller fiender.
Syftet med Hemsöborna, menade Strindberg. var nu att skriva sig "populär" och "omtyckt" igen. Och få in pengar så han kunde betala av alla skulder och lösa ut fru och barn från det hotell där de bodde. Inte undra på att Carlsson skildras som en äventyrare. "Ändå skrev jag boken med döden i hjärtat" skrev Strindberg i ett brev till Brandes.

Inga kommentarer: