2016-05-29

Debatten om nazism

Det första världskriget mobiliserade 65 miljoner. 8 miljoner dödades, 21 miljoner skadades. Imperier föll som korthus, politiker lovade krigströtta och hungrande rösträtt och ett aldrig tidigare skådat rättvist samhälle. En ny tid, en ny människa och ett nytt samhälle. Epoken efter första världskriget har beskrivits som ett "laboratorium ovanpå en väldig kyrkogård". 
USA skulle göra världen demokratisk. Lenin skapa ett samhälle utan förtryckare. Hitler en arisk krigarras som skulle rena världen från all ondska. 
Av dessa tre ideologier - liberalism, kommunism och fascism - blev fascismen den första att kollapsa ( 1945 ), 44 år senare följd av kommunismen ( 1989 ).  
Efter 1945 återuppstod den parlamentariska demokratin, anti-parlamentariska raseriet lade sig liksom motviljan mot den europeiska partipolitikens oförmåga att hantera ekonomiska och sociala problem som massarbetslöshet, korruption, inflation och partiegoism. Återuppbyggnaden av det raserade Europa skapade en ekonomisk guldålder. EU såg dagens ljus. 
Idag hotas EU och den parlamentariska demokratin av samma problem som efter första världskriget. Vi ser populism och en ny höger fylla åsiktsgapet mellan Europas traditionella vänster- och högerpartier. Slagskuggor från Ryssland och Turkiet faller in över östeuropa. Ryssland spelar återigen rollen av reaktionens högborg. 
Dagens EU är svagt och splittrat. Kommer det att hålla ihop? I så fall på vilka villkor? Och i vilket syfte? Allt fler EU-medborgare röstar -i land efter land - bort invandrarvänliga politiker. 
Nazismen uppstod inte i Tyskland på 1930-talet och försvann inte heller efter 1945. Dess normer och värderingar sitter djupare än så. Vi har en tendens att se oss själva som skapelsens krona, Beundrar t ex de som slår sig fram och föraktar de som förlorar. Och urgamla fördomar, värderingar och normer om invandrare är levande inom och omkring oss. 
Inte är vi fria från nazistiska värderingar bara för att vi tar avstånd från och känner avsky för gaskamrarna? Vi befinner oss inte i någon nazistisk situation - gatorna terroriseras inte av beväpnade grupper - men vi praktiserar mycket av nazismens normer och värderingar. Och anti-parlamentarismen breder åter ut sig liksom motviljan mot EU och den europeiska partipolitikens oförmåga att hantera EUs enorma ekonomiska och sociala problem.  

Inga kommentarer: