2016-05-15

Brexit



Det talas ibland om politisk paranoia som det enklaste sättet att nå breda lager av väljare. Nu 23 juni väljer brittiska folket mellan EU eller icke EU.
Med tanke på hur litet svenska folket vet om EU, så undrar man hur mycket eller lite engelsmännen vet? Det är samma vattendelare där som i övriga Europa och USA - invandrarfrågan.
Turkiets härskare Erdogan höll igår ett tal där han karaktäriserade Europa som den världsdel där man bryr sig mer om utrotningshotade djur och sexuellt avvikande minoriteter än människor på flykt undan krig, människor som förlorat allt.
Dessa flyktingar utgör det främsta politiska tillhygget och får England att lämna EU. Den främste brittiske talesmannen för utträde är Boris Johnson. Detta levererade han igår. Här.
Napoleon och Hitler försökte skapa en europeisk superstat och som vi vet slutade det tragiskt. EU ser Johnson bara som ett försök att göra samma sak. Men det som i grunden skiljer vår tids EU-projekt är att det inte finns någon underliggande folklig lojalitet till Europatanken. Det finns enligt Johnson ingen enskild myndighet som någon vare sig kan respektera eller förstå. Det skapar ett massivt demokratiskt underskott. 
Italienarna, fortsätter Johnson, var stora biltillverkare. Nu ligger deras bilindustri i spillror, har förstörts av euron, precis som det var tänkt av tyskarna. Att England lämnar EU är en chans för det brittiska folket att återigen - i Churchills anda - bli Europas hjältar och bli det sunda förnuftets röst. Allt för att stoppa EU som enligt Boris Johnson har spunnit utom kontroll.

Inga kommentarer: