2016-05-17

Grexit?

Brexit hör vi talas om. Men Grexit? Greklands uttåg ur EU?
Samma argument i båda länderna. Strategin är tydlig. Både vänster och högerextremister poserar som demokrater. Något de i regel föraktar. Men de hissar segel i vad de uppfattar som medvind. Parlamentarism är - och har alltid varit - en vagel i ögat på dessa grupper. 
Enligt dem är EU inte - och kan heller aldrig bli - en demokrati. 
I stället utgör EU enligt dessa "demokrater" det mest gästvänliga systemet i hela den utvecklade världen för kupongklippare, aktiespekulanter, monopolföretag, skattesmitare och organiserad brottslighet. I vänsterns / extremhögerns värld är gränsen hårfin mellan marknadsekonomi och kriminalitet. Dessa "demokrater" ska nu riva masken av EU, avslöja EU så vi vilsegågna får vandrar in i den rätta fållan.  
Enligt grekiska vänster / högergrupper är EU på väg att krossa Grekland som nation - inte hjälpa landet ur en genomkorrupt ekonomi. Greklands lagstiftande församling upplever vänster / höger som så svag att den varken kan stifta lagar eller kontrollera den grekiska statsförvaltningen. 
Arbetarnas strejkrätt ställs mot arbetsgivarens rätt att fritt göra affärer. Greklands centralbank. menar de, binds genom EU-avtal att gynna deflation och stagnation. Statligt grekiskt stöd till drabbade branscher är förbjudet. Denna åtstramningspolitik är inskrivet i EU-fördraget som något icke förhandlingsbart. Ekonomiska principer i Thatcher-anda. Den politik som Greklands vänster / högerextremister vill genomföra strider alltså mot EU: s lagstiftning. Ytterligare ett skäl - enligt deras sätt att se - till att lämna EU. 

Inga kommentarer: