2015-07-09

NATO, BRIC och börsen

Regnet öser ner. Sitter på universitetsbiblioteket och läser de stora drakarna. Bibliotikarien, en kraftig kvinna, lockar mig till skratt. Över vardera bröstet varsin tatuerad svala, i näsan en silverring, i örat en anti-atombomssymbol, på pekfingret en dödskalle.
Så varvar jag läsning om NATO med SMS från kompis i Grekland. För Grekland handlar om mycket mer än pengar.Han har intressanta detaljer att berätta. Inte minst om grekernas ovilja att betala skatt. Han har svårt få kvitton på det mesta. Från hotel till taxi. Monkey buisness as usual.
Läser också om BRIC-ländernas pågående möte i Ryssland. Putin verkar vara i sitt esse. Inte tal om någon rysk isolering. Den västerländska solen är på väg att gå ner. Här samlas framtidens dirigenter - Ryssland, Kina, Indien, Brasilien, Sydafrika. Det är bara att glömma G-7 och dess koppel av institutioner. I alla fall om man ska tro ryska media.
BRIC ska nu sjösätta sin egen utvecklingsbank och upprätta en likviditetspool stor som Världbanken och IMF. Och Ryssland / Kina - alla inbördes spänningar till trots - positionerar sig som framtidens aktörer. Den kinesiska börsbubblan till trots. Naturligtvis måste den börs som gått upp 130% på ett år falla tillbaka.
 

Inga kommentarer: