2013-03-31

Simonsson, klimatet och framtiden


Romantisk-realistisk konst. Turistmålare. Publikfriare ... Se där några av de vanligaste omdömen som fälls om Konrad Simonsson av dagens tongivande smaksättare, dvs modernister, de som helt släppt kontakten med den stora realistiska traditionen och går igång på "installationer" av olika slag. Modernismen vänder sig ju till en lika liten som köpstark minoritet där konst fr a är ett rent investeringsobjekt. Dagens konstmarknad domineras ju av köpare från Kina, Ryssland och arababvärlden. Inte minst oljepengar driver upp priserna till miljardnivåer. Och i de sammanhangen dras även äldre landskapskonst - fr a kinesisk och rysk - med till oupphörligt nya nivåer. I de sammanhangen är Simonsson en nobody. Hans tavlor pendlar mellan 450 och 40 000 kronor beroende på köpare och motiv. Han levde 1843 - 1911, är en av alla de landskapsmålare som glömts bort. Personligen är jag övertygad om att den konst han representerar, landskapsmåleriet, en dag kommer att fullständigt omvärderas, ses med nya ögon. Redan samlas konsthistoriker och klimatforskare kring äldre konstverk. I Venedig t ex för att studera Canaletto från 1600-talet. Allt för att bilda sig en uppfattning om dåtidens vattennivåer jämfört med dagens. 


Men de granskar även egyptiska målningar, t ex den 3 000 år gamla från Nebamuns grav. Där möter vi inte bara Nebamun själv, hans fru och dotter, utan även lukter och ljud från träskmarken. Dess flora och fauna. Fågelarter, fjärilar, fiskar och växter ... De flesta fullt identifierbara. En del försvunna. Som papyrus. Den växer inte längre längs Nilen.



.... Men tillbaks till Simonsson. Kanske kommer inte bara hans tavlor, utan de flesta där man kan identifiera var de en gång målades, att studeras? För att se förändringar av alla de slag? I alla fall så kom Karl Simonsson till Västra Skrukeby 1854, till Norrköping 1860, studerade vid Kungliga Akademien för de fria konsterna i Stockholm 1867 - 1873. Sedan, under åren 1873 - 1874 reste han runt i Värmland, Dalsland och Norge, innan han fortsatte till övriga delar av Sverige. Han var tydligen extra svag för Gotland. Klicka på bilderna så förstoras de. 


Inga kommentarer: