2013-01-06

NATO-lobbyns strategi


Efter det svenska försvaret avskaffats är dte nu dags för nästa steg. Arbete för svenskt medlemskap i NATO. Ena foten är redan inne. Svensk vapenstandard har NATO-anpassats, svensk militär står under eller ingår i NATO-operationer, typ Afghanistan. Redan våren 2012 ställde Krigsvetenskapsakademien frågan: ”Kan vi försvara oss?”. Och nu har ÖB svarat:
– Vi kan försvara oss mot ett angrepp med ett begränsat mål. Vi talar om ungefär en vecka på egen hand.
Om Sverige angrips från två håll, klarar vi det?
– Nej, då klarar vi inte av det speciellt länge, så är fakta, svarar Sverker Göranson.
ÖB förklarar att de militära hoten mot Sverige inte är som kalla krigets. Dagens scenarios prövas av Försvarsmakten i hemliga spel. Där utsätts Sverige för begränsade militära angrepp. En angripares syfte skulle vara att under en internationell kris ställa Sverige inför fullbordat faktum att slå ut en storstad eller inta ett begränsat geografiskt område en landsända eller Gotland.
Vi klarar alltså ett begränsat angrepp i en vecka?
– Ja, sedan är våra resurser nedkörda på sådant sätt att motståndskraften inte är så stor längre, svarar Sverker Göranson. En vecka in i striderna förväntar sig ÖB att Sverige får militär hjälp – men inte från EU där vi är medlemmar, men ”det är ingen militärallians”. I stället nämner han hur Sverige i en stabsövning ledd av Nato 2011 satte in större delen av sina Gripenplan för att undsätta Norge som angripits av övningsfienden. Han förväntar sig samma solidaritet om Sverige attackeras. 

Inga kommentarer: