2012-05-03

Vänsterns våldsromantik

För en tid besöktes Sverige av Stephen Pinker. I Uppsala höll han en lysande föreläsning om våld. Här finns den. Pinkers tes var att vi successivt ( sedan 1200-talet ) blivit allt mindre agressiva, alltmer fredliga och att t o m 1900-talet var relativt fredligt. Historiskt sett.

Samtidigt kastade han in en brasklapp av det större slaget. Detta, påpekade han, betyder inte att vår vilja att slåss eller döda har klingat av. Att evolutionen gått i stå. Pinker redovisade bl a en undersökning som klargjorde att 60% av alla män vid något tillfälle känt lust att slå ihjäl någon och att 40% av alla kvinnor känt samma sak.

Pinkers slutsats? Att 40% av männen och 60% av kvinnorna ljög. Kom att tänka på detta när jag läste om den våldsromantik som blommande upp under Vänsterns Första Maj-firande i Malmö. Här. Undrar hur det är med synen på våld inom Vänstern? Officiellt är de naturligtvis helgon med gloria. Men anser dess medlemmar  fortfarande att vi behöver en blodig revolution här i landet? På Torget i stan där jag bor står vänsterungdomar då och då och jag brukar fråga dom om hur de ser på saken. "Inte för närvarande", blir det förhoppningsfulla svaret. Våldsromantiken blommar .... I alla fall hos dom som inte har en aning om vad det är och medför. Vänstern är infantil i många avseenden. Lever i Gud vet vilken värld.

2 kommentarer:

Anonym sa...

När jag läste om detta i Sydsvenskan slog mig tanken att norrmännen kastar bort en massa pengar på en rättegång mot Breivik. De skulle ju kunna kopiera hans foto på några Pïnatas och sedan utlysa en Breiweekend på Utöya där alla får möjlighet att slå sönder pïnatan. Har de verkligen så mycket oljepengar så de kan slösa bort dem på en sådan rättegång. Alla vet ju att Breivik inledningsvis var sinnessjuk medan han numera är tillräknelig. Därför kan troligen inget straff utmätas och även om han skulle bli dömd för något så förändras tiderna och vi måste ju komma ihåg att Anton Nilsson benådades i Sverige...

Anonym sa...

Kolla Stephen Pinkers föreläsning. Skäggmesen