2012-05-04

Blind rättvisa. Andra kapitlet



Den blinde kinesiske självlärde advokaten vände sig alltså direkt till USAs politiker. Det är valår. Översättningen görs av en kristen kines, de hoppas omvända landet. Här finns en utskrift av ett tidigare telefonsamtal mellan den blinde advokaten och en kinesisk jurist.

Och ang Kina så har Time nu Bo Xilai på sin framsida och här en artikel i tidningen. Det är den här typen av händelseförlopp, avhopp - brutalitet - korruption - tvång - mord, som den kinesiska partiledningen fumlande försöker hantera i sin strävan att inte hamna på efterkälken i den "förväntningarnas revolution" som nu skapats genom landets ekonomiska utveckling. Fader och bror arresterats, nya övervakningskameror uppsatta kring det hus där han bor, hot om att döda barn och fru, arrestering av de vakter som "lät honom fly" etc.

Kinas yngre generation växer upp i en annan värld än den som landets leninistiska parti ser som sin. Men att som SvD hävdar i sin ledare - tro sig kunna se Kinas rätta ansikte - är en from förhoppning. Kina har en rad sinsemellan dramatiskt skilda ansikten. Det är bara att resa i landet och tala med folk för att inse det. Kina rymmer allt. Kina av idag skiljer sig alltså ganska avsevärt från Kina av igår. Tillstås inte det hamnar debatten i diket. Kolla t ex Kinakännaren Jonathan Fenby´s senaste bok "Tiger Head Snake Tails".

Inga kommentarer: