2009-04-02

Darwin på Beagle


Livet ombord gick sin gilla gång. Frukost serverades kl åtta på morgonen. Darwin åt tillsammans med kapten ( bara de två ). Den som var klar först reste sig och gick. Om vädret var bra ägnade sig Charles åt att klassificera fångade djur. Dissikerade dom och antecknade. Skrev dagbok. Om vädret var dåligt, och han sjösjuk, lade han sig på kaptenens soffa.

Kl ett serverades lunch. Vegetarisk sådan. Ris, bönor, bröd och vatten. Ingen sprit eller vin. Kl fem åts middag, ofta kött och sånt som höll skörbjuggen i schack. Torkade äpplen, citroner, grönsaker som köpts i land. Kvällarna gick till "slow talk". Oftast befann sig folk på däck, hängde över relingen och njöt av väder och vind. Darwin stortrivdes då han inte var sjösjuk. Han skrev hem:

..."Här finns allt en människa kan önska sig. Om det inte var för sjösjukan skulle alla människor vilja vara sjömän". Konstnären ombord, Augustus Earle, har i två underbart levande målningar förevigat livet ombord. En kväll med "slow talk". Ett trettiotal man har samlats under däck för att spela, skriva brev, läsa, skratta åt gjorda teckningar, leka med skeppsapan eller lyssna på vad skeppspapegojan hade att säga. Klicka på bilden så förstoras den.

Inga kommentarer: