2009-04-09

Darwin och Oscar Rejlander


Vi vet att både August Strindberg och Bruno Liljefors påverkades av Darwin. Men hur var det annars? Jodå, Darwin var vaken. Medveten om det inflytande hans teorier hade på känsliga personerns fantasiliv. Men han kastade sig även ivrigt över ny teknik. Som fotografi. Och fastnade för ett samarbete med den svensk-brittiske fotografen Oscar Rejlander. Här finns några av hans övriga foton. Och här en annan presentation av honom. Resultatet Rejlanders samarbete med Darwin blev den klassiska boken "The Expression of the Emotions in Man and Animals", en av de första som använde sig av foton.

Darwins konstintresse var gammalt. Han besökte museer för att titta på djurmålningar och kände konstnärer, djurmålare som Joseph Wolf och Briton Riviere och skulptörer som Thomas Woolner. Dessutom brevväxlande han med legendariska fotografer som Lewis Caroll, Julia Margaret Cameron och Duchenne de Boulogne.

Men Rejlanders foton till Darwins liv om människans känsloliv är spännande. "Ge mig foton på olika känslouttryck", sa Darwin. Så Rejlander tog foton på djur, barn och dårar. Och på sig själv. Rejlander använde el för att se hur musklerna reagerade. Det visas på fotot.

Inga kommentarer: