2008-10-25

Charles Darwin´s världsomsegling


Vad skulle det bli av överklassynglet Charles? Jurist? Officer? Pappa Robert skickade honom till Cambridge för att bli präst. Men även där fortsatte Charles, som insett att han skulle ärva en förmögenhet och därför gjorde vad som föll honom in. Så han anställde en person på heltid som rev bark av träd, lyfte stenar och mossa - allt i jakt på sällsynta skalbaggar.

Så 1831, 22 år gammal, inträffade vad Charles kallade för "den utan jämförelse viktigaste händelsen i mitt liv”. Han tillfrågades av en botanikprofessor i Cambridge om han ville följa med på en världsomsegling på en båt som hette Beagle?
Pappa Darwin sade först nej, men när Charles på fasanjakt berättade för morbror vad som hänt, övertalade denne pappan att låta sonen följa med.

I december 1831 lättade Beagle ankar och Charles Darwin gav sig ut på en närmare femårig världsomsegling. Så fort fartyget kastade ankar - i Sydamerika, Stilla Havet, Australien - försvann Charles på expeditioner medan Beagles besättning ägnade sig åt att kartlägga kustlinjen där de befann sig.

Sammanlagt vistades Charles ombord bara ett och ett halvt år. Resten – tre år och en månad - tillbringade han vandrande, ridande och samlande. Djur, växter, mineraler och fossil skickades hem till forskare i England.

Inga kommentarer: