2008-07-26

Svärmande svartmyror


Det kryllade av svartmyror. De lyfte, hundratals åt gången. Normalt lever de i små samhällen i jorden, t ex under en sten. Talar kemiska med varandra för att lösa alla de uppgifter som biologiska varelser ska: föröka sig, sprida sig, försvara sig och samarbeta.

De flesta myror kan utveckla vingar och rödmyror ( pissmyror), svartmyror och skogsmyror svärmar. Allt för att blanda genetiken mellan myrsamhällena. Så svärmandet synkroniseras. Ganska svårt veta hur det går till. Men kvinnor som lever i grupp synkroniserar sin mens.

De svartmyror som får vingar är de som ska fortplanta sig. Hanarna slåss sen om att para sig med dom och dör när det skett. Det sitter flera hanar på varje hona. Parningsspelet är över på några timmar. Sterila honor, arbetarmyror, blir kvar i jorden medan honorna flyger vidare för att bygga nya samhällen. De behöver en viss temperatur för att kunna flyga.

Flygmyror är klumpiga flygare som mer eller mindre följer med vinden. Svärmarna är inte en viktig födokälla för någon djurart, eftersom de bara kommer en gång per år, men innebär en rejäl fest för bland andra skrattmåsar.

Inga kommentarer: