2008-02-02

Mickel i Långhult


Det finns en uråldrig indisk fabel om hur man med ordets makt kan förvända synen på folk. Via karavan- och handelsvägar har den letat sig upp till Europa, sen även hit till Sverige. Bäst återberättas den av fattighjonet Mickel i Långhult, född 1778 i Värnamo, död 1860 i Tyssbo Sunnersta härad i Småland. Gift med Kirstin Jonsdotter, född 1776 i Rydaholm och död 1838.

Som ung var Mickel dräng. 1813 kom han till prästgården i Ryssby i Småland. Från 1845står han i kyrkböckerna som fattighjon. Mickel var duktig på att svarva och spinnrockarna sålde han på handelsresor till Skåne och Malmö. Mickel var den ende vanliga människa i Ryssby byn som kunde skriva. Han förde dagbok och antecknade allt. Bönderna kunde när som få besked när korna skulle kalva och grisarna grisa. Mot slutet av sitt liv bodde han i en backstuga. Resterna finns kvar. Jag har själv varit där. Då bodde han ihop med "Hora-Anna", den gamla sockenhoran.

Sockenbarnet och luffaren Harry Martinsson, som utaktionerades som barn, kallade Mickel i Långhult för den svenska folksagans mästare. De sagor Mickel skrev ner 1843 /44 sålde han till prästen för att få ihop till snuspengar. Han fick betalt per ark. Mickels sagot skiljer sig från alla andra uppteckningar vi har. De flesta gjordes ju av präster och nationalromantiska studenter som uteslöt ofta allt opsasande, snuskig- och grovheter, "ologiska" tankebanor och dessutom så renskrev de sagorna innan de lämnades in. Men Mickles orginalblad finns kvar och bara att läsa hans stavning ger sagorna en dimension de aldrig annars har. Som när han i följebrev till prästen ber om ursäkt för att inte "jag inte kan nöittia mera på detta bladet, ty i min frånvaro har en menlös gosse mäd min pänna gjort desse skråmmor som stå till vänster på bladet".

Sagan om ordets makt, hur man med tal förvrider synen på folk, heter "Satan och Gyert som var värre än han". Satan slår vad med den gamla vägstrykande kärringen Gyert, om att inte heller hon kan skilja traktens vackraste och lyckligaste unga par från varandra. Satan själv har försökt med gått bet. Lyckas Gyert, ja då ska hon få ett par nya skor. Naturligtvis lyckas Gyert genom väl valda ord till var och en göra makarna till dödsfiender. Satan blir så rädd att han inte vågar ge henne skorna annat än via en stång. Här finns några kyrkmåningar på temat. Gyert har då döpts om till Sko-Ella.

Inga kommentarer: