2008-02-13

Alfred Wallace


Alfred Russel Wallace, engelsk naturforskare och forskningsresande. Uppställde samtidigt med och oberoende av Darwin en teori om arternas uppkomst. Wallace teorier grundade sig på iakttagelser under en resa i Indonesien. En parallell till Darwins observationer av sköldpaddor på Galápagosöarna.

Darwin var stenrik. Efterlämnade 17 miljoner pund i dagens värde. Wallace kom från fattiga förhållanden, hade dålig utbildning, försörjde sig genom att samla djur i Amazonas, men förlorade allt då hans skepp brann upp.

Han upptäckte "Wallace's Line", gränsen mellan Asiens och Australiens flora och fauna; var mot djurexperiment. Också arkitekt. Språkmänniska och spiritist. Han skrev en märkligt förebådande skrift om framtidens krigföring; om flygplans roll i sammanhanget.

Wallace försökte få ordning på sin ekonomi genom att utmana dom som trodde att jorden var platt. Vadet gällde 10 000 pund. Stolpar sattes upp, mätningar genomfördes, Wallace vann men fick inte ett öre. Däremot dödshot från de platta-jorden-anhängare som ogillade resultatet.

Inga kommentarer: