2008-02-10

Darwins dotters död


Inte bara Syms Covingtons ande svävar över Down House. Även ett av Darwins barn - Annies.

1849 slog scharlakansfebern till. Familjens minsta barn dog, tre av de andra insjuknade: Annie 8, Henrietta 5 och Emma 3. Annie återhämtade sig aldrig. Hon var makarna Darwins andra barn och första dotter. I ett brev till sin kusin, William Fox, beskrev Darwin Annie som solen i hans liv.

Det var hennes omtanke som rörde honom. Annie smekte ofta pappa Darwin över huvudet, plockade med hans kläder så han skulle se ordentlig ut. Darwin förbluffades av hennes ordningssinne. I sina anteckningar om sina barns beteende, skildrar han sin fascination. "Som vore hon vuxen". Hon sydde kläder åt dockor, klippte artiklar ur dagstidningar. Allt mycket nogrannt. Det sparades i en speciell box, som återfanns först år 2000. Darwins barn-barns-barn, Randal Keynes, skrev "Annie´s box", en bok om vad Annie´s liv och död vid 10 års ålder kom att betyda för Darwin. Det sägs att det var det som slutligt fick honom att vända religionen ryggen. Som ung utbildade sig Darwin till präst.

Nu var Annie inte enbart en solstråle. Hon, som Darwin, led av en rad sjukdomar. Magbesvär, illamående och kräkningar. Darwin fruktade att hon ärvt hans "disposition". ( Han var ju gift med sin kusin och plågades livet igenom av tankar på vad detta kunde medföra - inavel ). Tillsammans med Annies barnflicka och guvernant reste han i mars 1851 till en känd kurort i hopp om bot. Frun, Emma, följde inte med. Hon var gravid. Darwins var stamgäster på ett flertal kurorter runt om i England. De tog vattenkurer. ( Som Montaigne några hundra år tidigare ). Annie var dålig redan innan de kom fram. Där insjuknade hon med hög feber, svävade mellan liv och död. Läkare flyttade in i huset som Darwin hyrde men de kunde inget göra. En intensiv brevväxling makarna Darwin emellan följde. Ibland skrev Darwin två gånger om dagen. Två dagar innan Annie dog släppte febern och alla hoppades att krisen var över. Sen kom våldsamma diaréer och kräkningar. Av och till var Annie vid medvetande, hon gjorde t o m patetiska försök att sjunga.

23 april blev det dåligt väder. Regn, blåst och åska. Charles var utmattad av vaka och oro. Annie dog vid 12-tiden. Hennes barnflicka Brodie blev förtvivlad och enligt historien så svimade Annie´s guvernant Thorley. Emmas syster Fanny fick ta hand om dom medan Charles satte sig vid Annies säng, kysste hennes ansikte innan han drog sig undan till fönstret. Det ösregnade. Sen gick Darwin och lade sig. Grät i timmar. "Hon var skapt till ett lyckligt liv" skrev Darwin. Senare tillstod han att Annies död en gång för alla gjorde honom till icke-troende. Frun Emma tröstade de övriga barnen med att nu var Annie en ängel i himlen. Henrietta, en fyrbåk och bråkstake, blev rädd för att hamna i helvetet. Annies barnflicka, Brodie, blev aldrig sig själv. Darwin sa upp henne, gav henne en livslång pension.
Randal Keynes: "Annie´s box"
Janet Browne: "Voyaging"

Inga kommentarer: