2008-02-10

Darwins butler



Det klassiska porträttet av Darwin. Det hänger i trappan till övervåningen och har sin historia. Det målades 1881 av Jack Collier, Thomas Huxley´s svärson. Känd ateist, gift med Marian ( Mady ) som målade även hon ( det skar sig mellan henne och Chales fru Emma - hon tyckte Mady var "too modern" och "henne behöver inte bjuda hit något mer"). Porträttet finansierades av Linnean Society.

I juli 1881 kom Collier två gånger till Downe tillsammans med Marian. Han utrustade Darwin med slängkappa, hatt - precis som han brukade klä sig innan han gav sig ut på sin dagliga promenader längs Sandwalk, en skogsstig. I augusti begav sig Darwin till London för en sittning.

Darwin tröttnade snabbt på att sitta modell. Butlern fick hoppa in, dra på sig Darwins kappa, hålla hans hatt i hand och sitta på en låda för att vara lika kort. Collier har återberättat glimtar av samtal han förde med butlern: "Vet ni att det finns folk här i trakten som inte tycker att Mr Darwin ser bra ut? Det kan jag inte förstå".

Tre kopior gjordes. Orginalet hänger i Linnean Society, en kopia i Downe House, en annan i National Portrait Gallery i London.

Inga kommentarer: