2015-04-26

Världens första och hittills äldsta mästerverk



Igår invigdes en magnifik kopia av världens hittills äldsta mästerverk. Mästerverken i Chauvet-grottan i södra Frankrike. Den äldsta dateringen säger 36 000 år, den yngsta 3o 000. Geologiska undersökningar tyder på grottans ingång för 21 000 år sedan blockerades av ett ras. För den som vill fördjupa sig i denna grottans makalösa konstverk finns här en länk till en färsk och mycket bra sammanfattande artikel. Titta på tabellen över gjorda dateringar: klicka så förstoras den.



Våra förfäder besatt alltså redan för mer än 30 000 år sedan förmågan att åstadkomma mästerverk av ett slag som än idag slår oss med häpnad. Å andra sidan är det inte så märkligt som det kanske låter. De som levde då såg ut som oss, hade samma kropp och samma hjärna. De hade som vi förmågan att pendla mellan realism och abstraktion.



Men mästerverken inte bara förbluffar, de påminner oss om de stora frågorna och hur lite vi trots allt vet om oss själva och vårt evolutionära sammanhang. Varifrån kommer t ex vår utpräglade känsla för symmetri, estetik och vårt oemotståndliga behov av att kommunicera? Är det egenskaper som först uppstår med Homo Sapiens? Eller fanns det kanske även bland de utdöda 15 - 17 övriga hominiderna? Eller vi ska kanske leta oss ändå längre bak i den evolutionära historien? För sedan bara ett 70-tal år tillbaka forskas det alltmer på symmetri, estetik och kommunikation - bland djur! Om ni inte sett det förut så ta en titt på detta slående exempel.









Inga kommentarer: