2015-04-20

Alexander Jakovlev och Gorbatjov




I västerländska media framställs Alexander Jakovlev ofta som ett barn av sitt studieår i USA på 1950-talet och sina år som rysk ambassadör i Kanada. Själv målar han upp en annan utvecklingsgång. Påpekar sin bondebakgrund. Pappan som kunde läsa och skriva, modern som varken kunde det ena eller andra. Hon gick i skola tre månader och motsatte sig konsekvent alla Alexanders försök till utbildning, Han lärde sig läsa fem år gammal av sin morfar. Slogs i andra världskriget, även fadern låg vid fronten, medan mamman ensam skötte hem och tre flickor.
Jakovlev sårades, gjorde karriär inom partiet och pekar på Chrustjovs hemliga anti-stalinistiska tal på partikongressen 1956 som den stora vändpunkten. Han var på plats. Samtidigt kom talet att underlätta hans kontakter med ryska författare och intellektuella. "De älskade att jag hade läst deras böcker och kunde diskutera".
Som 33-åring kom han sedan 1958 som en av de första ryska utbytesstudenterna till USA och studerade ett år vid Colombia vilket ledde till ett mycket kluvet intryck. Å ena sidan imponerades Jakovlev av den materiella standarden och ekonomiska utvecklingen. Å andra sidan reagerade han kraftigt på den ensidiga och negativa Sovjetbild som var förhärskande i USA. Han upplevde den som baserad på lögner. Jakovlev kom till USA från Moskvauniversitetet, dåtidens ryska högborg för liberalism, men de amerikanska lögnerna om Sovjet ledde honom till att inta en mer prosovjetisk hållning.
Innan Jakovlev sedan utnämndes till rysk ambassadör i Kanada var han de facto chef för den ryska progaganda- och ideologiproduktion. Han förvisades till Kanada efter att i Sovjet ha skrivit en artikel om den ryska antisemitismens utbredning, något som ledde till att han betraktades med misstänksamma ögon av Kreml.
Som bondpojk fascinerades han av det kanadensiska jordbruket och rapporterade hem om alla dess detaljer men fick aldrig gensvar. Å andra sidan upplevde Jakovlev inte den kanadensiska modellen som gångbar i Sovjet. Men det fanns mycket att lära.
Han imponerades inte heller av den nordamerikanska pressfriheten, utan eftersträvade efter att ha hemkallats av Gorbatjov, till att försöka göra den ryska pressen friare och bättre än den nordamerikanska.
Om Jakovlevs fortsatta väg till makten och hans komplicerade relation till Gorbatjov berättar Jakovlev mer i videon som är sevärd. I alla fall för den som vill fördjupa sin bild av både Sovjet och Gorbatjov.



Inga kommentarer: