2014-04-04

Kommunist eller anti-kommunist?

                                                       Klicka på bilden så förstoras den!

-"En kommunist är en som läst Marx. En anti-kommunist är en som förstått vad han läst". En av alla ryska anekdoter. Vilket utredningsarbete i folkdjupet låg inte bakom dessa?

I augusti 1936 fanns det en riktigt duktig kolgruvearbetare i Donbass i Ukarina. Se foto ovan. Under sitt sextimmarsskift bröt han "med sina bara händer" 102 ton kol. Inte illa. Varför han inte hade några andra verktyg framgår dock inte?! Fast av fotot av döma fick han det? Nästa månad satte han i alla fall nytt personligt rekord och bröt hela 227 ton med sina bara händer under ett enda skift. En riktig hjälte.
Han hette Stakanov som kommer av ryskans "stakan" som betyder "dricksglas". Den nye arbetarhjälten döptes därför om till Stachanov. Han dog 1977 och var då 77 år gammal.
Det finns en film om en polsk "Stachan" och den heter "Marmormannen" och gjordes 1976. Skitbra film. 2006 föreslog Sven Otto Littorin från Moderaterna att vi i Sverige skulle börja utse Årets Bäste Arbetare. Littorin avgick efter att ha anklagats för att ha gått till horor. Hur allt detta hänger ihop får ni avgöra själva. Om det gör det eller inte? Tro vad ni vill om Stachanov, Marmormannen eller Sven Otto Littorin.

Inga kommentarer: