2014-04-03

Om konsten att vilseleda: Ukraina, rysk TV och Dmitry Kiselev



Dmitry Kiselev blev bekant för svensk publik i december 2013. I rysk TV, i det veckoprogram han ledde, anklagade han Carl Bildt för att ligga bakom demonstrationerna i Kiev. Bildt var CIA-agent. Kiselev lyfte också fram det svenska TV-programmet "Kiss och Bajs" som exempel på de västerländska värderingar som nu var på väg till Ukraina: 
Sverige har sett en kraftig ökning av barnaborter, tidig sexdebut är normen, från nio års ålder, och det är inte överraskande att barnen blir impotenta redan vid tolv års ålder. Där har ni era europeiska värden när de är som bäst, sade Kiselev. Här och här
Ryska statliga medier förvränger verkligheten lika mycket som de speglar den. I fallet Ukraina spelade rysk TV en lika ledande roll som den ryska armén. Protesterna på Kievs Majdantorg organiserades av väst. Demonstranterna var nationalister , fascister och antisemiter som iscensatt en statskupp, förbjöd Ukrainas ryssar tala sitt språk, brände rysk-ortodoxa kyrkor, misshandlade ryssar och judar. Rysk statlig TV uppgav också att mängder av flyktingar samlats vid Ukrainas gränser för att ta sig ut ur landet. 
Argumenten för en ockupation av Krim kläddes i denna språkdräkt. Invasionen skedde för att försvara den ryska befolkningen från Ukrainas fascister. 
Ingen vet hur länge Putin strävat efter att återerövra Krim, men ryska pass började delas ut på Krim redan 2008, strax efter kriget i Georgien. Dubbla medborgarskap stred mot Ukrainas lagstiftning. 
Vad har nu detta att göra med Dmitry Kiselev? Jo, i december 2013 utnämndes Dmitry Kiselev till chef för den av Putin i december 2013 skapade statligt ägda internationella nyhetsbyrån Rossiya Segodnya. Här.  Putins syfte var att göra internationell nyhetsförmedling mer effektiv. r. Minnet är kort. Här Putin som i början av mars sade att han inte tänkte annektera Krim.  

Inga kommentarer: