2009-05-20

Teologi - vad är det


Kan ingenting om teologi. Hörde Göran Rosenberg argumentera för religionens återkomst, han menade att människor har svårt klara sig utan möjlighet av mening. Det talades hit och dit om liberalteologi. Fr a det folkliga fromhetslivet har vänt sig mot liberalteologerna. Det finns alternativ till verkligheten.

K G Hammar tillhör tydligen den riktningen. Så här har han sagt: ...Min språkfilosofiska förståelse är viktig. Påståendet "Jesus är Guds son" betydde till exempel inte samma sak för 2000 år sedan, för 1000 år sedan och för 500 år sedan som det gör idag. Vår världsbild är annorlunda och vi har andra erfarenheter. Vi kan inte komma undan problemen genom att bara upprepa gamla trossatser. Gudsmysteriet kan vi aldrig helt stänga in i formler. Det spelar ingen roll hur vi uttrycker det. Gud är. Och Gud låter sig ses och förstås i mer eller mindre omfattning" ...

Samma ståndpunkt, nästan ord för ord, intar Jonas Gardell. Ett annat namn som nämndes i debatten var Karl Barth. Han bröt med liberalteologin, skakades av första världskriget, tog ställning mot nazismen, bekämpade kristen antikommunism under kalla kriget, försökte få påven kontakta islam etc etc.

Inga kommentarer: