2007-11-19

Ikonens egyptiska bakgrund I


En ikon är en helig avbildning inom den ortodoxa kyrkan, vanligtvis i form av en på trä målad bild. Ofta framställs Madonnan med Jesusbarnet. I hemmen sitter ofta familjeikoner i ett speciellt hörn, ett "fönster mot himlen" eller "vackra hörnet", tillsammans med en brinnande lampa. Ikonen uppvisar en stiliserad konvention vad gäller komposition och hållning.

Traditionen har sina rötter i kristet måleri från 300-talet, i synnerhet i de målningar som förekommer i katakomber i Egypten. Bilden kommer från Fayoum, ett 10-tal mil söder om Kairo. Ökensand och hetta är utmärkta konserveringsmedel. På många av dessa målningar håller de kristna det egyptiska korset, ankh.

Vilket skojeri har vi inte utsatts för i skolan? Symbolen införlivades av den romerske kejsaren Konstantin kring 300 eft Kr. Många s.k. kristna pilgrimer som dog under sina färder begravdes under ett taukors, en symbol som hämtats från ickekristna religioner. Taukort ser ut som ett T, och det kom kom från dyrkan av den akkadiske guden Tammuz, som sumererna kallade Dumuzi.

Kejsar Konstantin införlivade symbolen i den kristna läran för att ena de kristna, och satte en kristen prägel på korset genom att påsto att han ( vad annars ) i en syn ( grattis ) från Gud sett tecknet i himlen varmed de kristna skulle segra i striden. Man blir trött av att läsa sånt här, eller hur? Svindleri är ordet.

Inga kommentarer: