2007-11-06

Howard Carter 1922

Så här såg det ut då Howard Carter, den arkeolog som till slut fann Tutankhamuns grav, undersökte mumien efter att ha låtit sina grävare ta sig ner flera meter genom sand och sten. Den fraktades sen till Kairo och låg där på museum. Under andra världskriget, då britter slogs mot tyskar i öknen, var bevakningen dålig och delar av mumien stals.

Här finns en fascinerande samling svart-vita foton av vad Carter upptäckte när de tog sin i graven. Och här en 9-minuters BBC-presentation av Tutankhamun.

Mumier har alltid ansetts värdefulla. Medicinskt, konstnärligt och magiskt. Medicinskt = antogs besitta krafter som kunde bota det mesta. Konstnärligt = man blandade upp mumier med akvarellfärger. Magiskt = ända in på 1960-talet kunde barnlösa egyptiska kvinnor muta sig ner i faraonernas gravkammare för att där i närheten av mumier få del av de magiska krafter som kunde göra dom gravida.

Kent Weeks, en av världens främsta egyptologer, fortfarande verksam, berättar i sin senaste bok om hur han än idag i Luxor erbjuds att köpa intakta mumier. Så gravplundrarna är fortfarande verksamma. Och den svarta marknaden blomstrar. Egypten är ett av världens mest korrupta länder. Allt har ett pris.

Inga kommentarer: