2015-02-01

Svetlana Davydova


Det är inte lätt att få tillgång till de detaljer som behövs. Men en sjubarnsmor från Vjazma i Smolensk - ett 20tal mil från Moskva, Svetlana Davydova, som är medlem i det ryska kommunistpartiet och aktiv i lokalpolitiska sammanhang, har arresterats och kommer att åtalas för spioneri. Allt enligt den ryska affärstidningen Kommersant. 
Brottet består i att hon i april 2014 ringde till den ukrainska ambassaden i Moskva och berättade att hon dels sett att den GRU-garnison (enhet No 48886 82:a Alexander Nevsky som låg strax utanför Vjazma) hade tömts på soldater. På en lokalbuss hörde hon sedan en soldat berätta i telefon att han dels skulle till Donetsk, dels att en rysk general skulle ta dom dit. Först skulle soldaterna skickas i mindre grupper till Moskva för vidare transport till Ukarina. Allt enligt hennes man  Anatoly Gorlov som återberättat det hela för Kommersant av hennes man.  
Inte nog med att Svetlana Davydova arresterats, myndigheterna i staden där hon bor överväger nu att ta ifrån mannen vårdnaden av barnen. 
Den 21 januari greps Svetlana Davydova i sitt hem och bortfördes tillsammans med sin dator och sina anteckningar. Hon är motståndare till kriget. Till bilden hör att Putin kategoriskt förnekar att ryska soldater slåss i östra Ukraina. De som gör det är "ryska frivilliga". Arresteringen av Svetlana Davydova bekräftar att ryska soldater skickas dit. Varför skulle hon annars arresteras? Hur rysk säkerhetspolis kunnat få kännedom om telefonsamtalet? Antingen genom att ha övervakat samtal till och från den ukarinska ambassaden eller samtal till och från Svetlana Davydovs telefon. Handlingarna i hennes fall har dessutom hemligstämplats. 

Putin har många beundrare. Tyvärr även i bekantskapskretsen. Jag har t ex aldrig hört Putin prisas som en av dom gjort. Han vacklar mellan kommunism och Sverige-demokraterna. Den andre lutar åt mer naiva föreställningar: tycker att kriget i Ukraina beror på att Europa / USA totalt nonchalerat 1990-talets utfästelser att inte låta NATO etablera sig i forna ryska östeuropeiska kolonier. I den sakfrågan delar jag hans syn. Men hans slutsats är att Sverige bör lämna EU och hans syn på Putin är positiv men han vacklar i sina synpunkter så det är som att läsa en tidning i blåst. Till bilden hör att han är psykolog och ser allt genom psykologiska glasögon. Därav vindögdheten.
Båda är naturligtvis övervintrande privatkommunister.
Tillhör den sort som när de sagt samma sak tre gånger tror de att den är sann.
Här, här, här

Inga kommentarer: