2015-02-10

Är Ryssland på väg att segra?

Kreml arbetar systematiskt på att underminera den europeiska säkerhetsordningen och försvaga NATO. Ryssland förvägrar också sina forna östeuropeiska grannstater dess oberoende. Det högerextrema, nationalistiska Ryssland driver samma politik som det forna sovjetimperiet. Man vill återupprätta sin inflytelsesfär över det forna östeuropa med hjälp av den ryska ledningsdistribuerade gasen.
Ryssland har också genom åren byggt upp en en väst- och östeuropeisk lobby av afärsmän som vill undvika en nedkylning av de ryska förbindelserna. Det må gälla österrikiska banker, fransk försvarsindustri, bolag, advokater etc.  I Tyskland talar man om "Putin-versteher". De finns både till höger och vänster.
Dessutom pågår en omfattande rysk desinformationskampanj och därtill en militär aggression. Ryssland har redan övertagit ett annat lands territorium - Krim - och fortsätter nu invadera Ukraina. USA och EU är för splittrade för att agera. De är mer inne på att legitimera Rysslands landvinningar i Ukraina och hoppas att det ska tillfredställa Putin. Fan trot.
Den stora faran gäller Baltikum. Om Estland, Lettland, Litauen skulle angripas eller förödmjukas, kommer NATO att förlora all sin trovärdighet. Baltikum är idag - som tidigare - fronten mot ett alltmer reaktionärt och nationalistiskt Ryssland.
Svenska medier skildrar ryska oppositionella som om de vore demokrater i västerländsk mening. Det är de inte. De flesta är nationalister. Det finns grader även i helvetet. Visst - Putin är högerextrem. Men vad ska vi då kalla dessa oppositionella och de övriga partierna i den ryska duman?  
Europa måste förbereda sig för krig.

Inga kommentarer: