2013-12-12

Försvarsunderrättelsedomstolen

Regeringen har utsett Per Sjöblom till ordförande i Försvarsunderrättelsedomstolen, som fått blickarna riktade mot sin verksamhet i samband med Uppdrag Gransknings program om FRA. Sjöblom är idag lagman i Förvaltningsrätten i Umeå och har dessförinnan varit generaldirektör i Lotteriinspektionen (!), Regeringskansliet samt dessförinnan haft olika uppdrag i Finansdepartementet. 

När Reinfeldt fick frågan om hur han såg på de fakta som lagts fram i Uppdrag Granskning löd svaret:  

– Sveriges riksdag har fattat en lag som sätter gränser för vad försvarsundersättelse får ägna sig åt och inte ägna sig åt. Det vill jag påpeka, det gjordes efter att försvarsunderrättelseverksamhet hade pågått under stor del av efterkrigstiden. Nu har vi en lagstiftning som sätter ramarna och det finns också utpekat i lagstiftningen särskilda kontrollorgan, ett av dem är försvarsunderrättelsedomstolen där en domare i dag i en morgontidning beskriver en del av de frågor och, menar han, felaktigheter som förekommer i beskrivningen av vad man kan och inte kan göra.

Den artikel han hänvisar till finns härRunar Viksten, avgående ordförande i Försvarsunderrättelsedomstolen menar att i takt med de så kallade avslöjandena av Snowden sprids flera felaktigheter om svensk signalspaningslagstiftning och dess tillämpning av mediaföreträdare och av företrädare för politiska partier och andra organ. Det finns därför enligt Viksten anledning att avfärda några av de vanligaste felaktigheterna. Både Reinfeldt och Viksten håller upp den juridiska skölden. Något annat var inte att vänta. En intressant bok att läsa - för den som vill veta mer om svensk försvarsunderrättelseverksamhet under kalla kriget - är Mikael Holmströms "Den dolda Alliansen". 


Inga kommentarer: