2013-12-27

Den sjuarmade ljusstaken

Vi har haft flera sjuarmade ljusstakar i många år utan att en sekund ha funderat över deras bakgrund och sammanhang. Vi föll för estetiken. Men nu vet vi mer. Vad vi fann? Både vin och vatten. Det tråkiga svaret är förknippat med teologisk exercis och ålägger oss att låta ljusstaken hjälpa oss tänka på Bibelns skapelseberättelse och de sju dagar som Gud behövde. Ljuset i mitten är då söndag.
Andra lika snäva tolkningar menar att ljusstaken får oss att minnas Jesu sju ord på korset eller den katolska kyrkans sju sakrament. Eller judisk talmystik.
Friskare luft släpps in av tanken att den sjuarmade ljusstaken skulle symbolisera den brinnande törnbuske ur vilken Gud uppenbarade sig för Moses i Sinai. Luften blir friskare, väcker minnen, eftersom jag besökt Katarinaklostret i Sinai, lyssnat på lyckliga troende som vandrade upp på berget - för att titta på soluppgången - de förknippade som de gamla egyptierna solen med det gudomliga - men även med mer eller mindre homosexuella klostermunkar - ertappade några som stod och hånglade. Dessa munkar hävdade bombsäkert att de hade just denna Mose buske inne i klostret. De hävdade - i strid mot allt biologiskt kunnande - att busken endast växte inom klostrets murar. Vad kan inte våra däggdjurshjärnor förleda oss att tro?
Riktigt intressant blir det när den sjuarmade ljusstaken sägs symbolisera Månen, Merkurius, Venus - med Solen i mitten - Mars, Jupiter och Saturnus. Här närmar vi oss förhistoriska föreställningsvärldar.
Men det som roade mig mest var taoismens sjuarmade ljusstake. Den visade sig vara en jordisk återspegling av Karlavagnens sju stjärnor. Och enligt taoistiska föreställningar är det just bland dessa stjärnor som den himmelska byråkratin har sitt gudomliga huvudkontor! Bl a för den gudomliga modern som står för hälsa och barnafödande. Och därmed öppnas dörren mot den uråldriga moderskulten.
Allt detta kan för den som vill tas till utgångspunkt för irrande samtal om hur vi med våra däggdjurshjärnor försökt skapa klarhet i tillvaron. Utan att lyckas.
God fortsättning ....

Inga kommentarer: