2010-11-18

Egoismens natur och kultur



En enorm irländsk fastighetsbubbla bär skulden. Landets byggboom har tvärnitat, bostadspriserna rasat, låntagarna klarar inte av sina lån, staten tvingas hålla bankerna under armarna. Hur många gånger har vi inte sett scenariot? Favorit i repris?

För ett tag sedan sade Obama, att vad gäller klimatåtgärder kommer inget att ske under de närmaste åren. I alla fall inte från USAs sida. Omständigheternas diktatur. Hans drömmar är inte allas drömmar. Som Erlander en gång sade: "Socialism? Visst vill jag ha det, men problemet är bara att svenska folket inte vill".

På Irland säger börsmäklare / fastighetsspekulanter att pengar nu gått till "money heaven". Det är lätt att säga tulipanaros.

SVT skildrar dagens s k "strid" om klimatet. Även där spelar freak-shows och konspirationsteorier centrala, framträdande roller. Sånt går hem. Spetsas det med främlingsfientlighet är saken klar och blir till ett spel om egoismens natur och kultur. Här finns showen för den som ids bry sig. För de flesta av oss har aldrig haft det så bra som idag. Därav gnället. Folk vet knappt att dom lever.

Som italienska lärarinnan som jag satt och talade med. 53 år och nu ska hon gå i pension. Och fan tar den som rör den.

Inga kommentarer: