2016-02-05

Skrämmande


För en tid sedan satt Horace Engdahl i SVTs program "Min sanning" och lät sig intervjuas. Det var en intervju som sannerligen bar syn för sägen. 
Denne djupt sympatiske, högt bildade, genomrationelle och ytterst välformulerade kulturbärare ligger sedan en tid tillbaka i öppet skilsmässokrig med sin förra fru, även hon kulturbärare. De slåss om allt - heder, ära, anseende men också om böcker, bokhyllor och sommarstugor. Inte ett ord nämndes om detta i TV. Hur skulle det sett ut? 
Horace fick istället frågan om sina två år i Berlin. ”Du har kallat Tyskland för ett Sverige för vuxna”?
Jo, det bekräftade Horace och karaktäriserade svenska debatter – i motsats till tyska - som både barnsliga och tramsiga. Han ombads komma med exempel och lyfte debatten om Sveriges nationella säkerhet. Frågan om framtida krig. Horace menade att den vågar man inte föra, då den snabbt blir för bråddjup, otäck och därför upphör den lika snabbt som den påbörjats. Visst är det så?
RAND nu publicerat en analys av västerländska krigsspel som visar att det skulle bara ta 27 ryska gränsbataljoner 30 - 60 timmar att inta både Tallin och Riga. Detta då det saknas trovärdigt NATO-försvar av Estlands eller Lettlands gräns. Här finns rapporten. Inte någon nyhet. Under samtalen om krigsutvecklingen i Ukraina har Putin sagt i princip samma sak till den ukrainska statsledningen. 

Skulle en dag läget i Baltikum förvärras utsätts svensk säkerhetspolitik för en extremt stor påfrestning. Sverige har nämligen undetecknat en ensidig solidaritetsdeklaration, om att inte förhålla sig passivt vid ett krigsutbrott i det nordisk-baltiska området.
Var finns debatten om detta? 






Inga kommentarer: