2015-06-26

Inför nedräkningen

Det talas om de små stegens tyranni. Hur omständigheter skapas under vilka vi sedan har att leva.
I  pokerspelet om Ukraina sker just detta, insatserna höjs hela tiden. Om detta skrivs naturligtvis mycket. Eftersom Tyskland står i centrum för både EUs ekonomi och politik, är fr a den tyska debatten intressant. Här några axplock.
Här en artikel från Die Welt om hur Putin ser på det Tyskland som idag bär EU på sina axlar. Enligt artikelförfattaren betraktar Putin idag både Tyskland och EU som kraftigt försvagade. Därav hans offensiv på olika fronter.
Här ett balanserat inlägg - även det från Die Welt - som tar nästa steg. Vad är det som gör Tyskland och EU försvagat? Vilka omvärldsfaktorer bidrar till skeendet?
Nu är inte bara Tyskland försvagat. Det finns gott om tyska s k Putin-versteher både i Berlin och Moskva. Här information om dom.
Om vad detta innebär för Rysslands Ukrainapolitik skriver The Economist. Kriget är nu på väg in i en ny fas. Opinionen för kommande händelser läggs redan i ryska statsmedier. De skildrar inte längre Ukraina som ett neo-nazistiskt land vars regim ägnar sig åt att fördriva ryssar och döda judar. Nej, enligt The Economist beskrivs numer Ukraina som ett land i fritt fall, ekonomiskt, politiskt och socialt. Uppror, typ Maidan fast proryska, kommer därför att blossa upp här och var i Ukraina.
Hur detta ska tolkas är upp till var och en. Själv tar jag det som en vink om ökat ryskt stöd till pro-ryska separatister i övriga delar av Ukarina. Här finns artikeln.
Mot bakgrund av allt detta ska vår svenska Rysslands-debatt ses. Sven Hirdman, som i tio år satt i Moskva som vår ambassadör, svär här i kyrkan.
Nu har ambassadörer inte bara kunskaper utan även sju-mila-egon, så Hirdmans efterträdare i Moskva har blivit uppretade och skriver här Hirdman på näsan.
Den som lever får se.

Inga kommentarer: