2014-11-29

Ukraina berättar - om konst och litteratur

Dikter från pågående krig? Naturligtvis blir det nationalism och heroism. Här. Inte som Salinger kanske men något ditåt? Salinger tillhörde den allra första anfallsvågen av soldater som Dagen D landsteg på Utah beach; det var verkligheten, och den första chocken när hälften av kompaniet mejades ner. Den totala slakten kom oväntat för den judiske överklasspojken från Manhattan. Sedan följde ett fasansfullt långt halvår, med fem blodiga slag, sedan var inte många kvar av de ursprungliga vännerna. Och så det hela oväntade helvetet. Salingers kompani var det första som upptäckte och gick in i Dachau. De fick till uppgift att hantera dödsfabriken Kaufering 1V, med sina hundratals lik.
Salinger kunde inte ta det. Som en vän i kompaniet uttryckte det: kriget hade till sist hunnit upp Salinger. Han bröt ihop, och togs in på ett mentalsjukhus.
Bara en månad senare var han ute igen. Ytan var polerad och allt var normalt, frånsett det inre såret som aldrig skulle läka, och han skrev de första sex kapitlen på "Räddaren i nöden". Han till och med gifte sig hösten 1945. Han trodde kvinnan var fransyska. Mycket vacker, på ett lite iskallt sätt, av bilderna att döma; de bosatte sig i New York.
Så hann historien upp henne: hon visade sig vara tyska, hade varit Gestapoagent, och spionerat på fem tyska universitet under kriget och angett studenter som sagt fel saker. Salinger, med sin judiska bakgrund, kunde inte heller ta detta. De skilde sig omedelbart, hon försvann tillbaka till Tyskland, blev framstående läkare. Några år innan Salinger dog fick han ett brev från henne, han sände det tillbaka oöppnat.



Inga kommentarer: